Duitsland is super met groene energie

Hoeveel investeert Duitsland in groene energie? Erg veel kan ik u vertellen. Onze buren laten ons achter in het stof terwijl zij met snelle stappen vooruit gaan in de opwekking van duurzame energie. 33% Van hun energie wordt opgewekt uit duurzame bronnen, van de totale vraag, wat ongeveer goed is voor 194 kWh. Dit is een schatting omdat de laatste twee maanden van het jaar (december en november) nog moeten bekeken.

Snelle groei

De groei van Duitsland is prachtig om te zien. In vergelijking met 2014 wordt er al 6% meer energie opgewekt uit duurzame energie! Duitsland houdt zijn productie goed in de gaten en hebben toen de Duitse Vereniging voor de Energie- en Waterindustrieën (BDEW) opgericht. Zij doen dit weer in combinatie met Zonne-energie en Waterstofonderzoek (ZSW). Duitsland is blij dat ze zeer vooruitstrevend zijn in dit kader. Er moet nog veel aan het energienet gebeuren. De vraag en productie moeten goed op elkaar afgestemd worden. Er zijn dagen dat Duitsland zoveel energie produceert dat ze hun groene energie aan Nederland verkopen. Dit kan tegen een zeer lage prijs wat dan weer interessant voor ons is. Als er opslagmogelijkheden komen of het Smartgrid af is, zal Duitsland deze energie meer binnen houden.

en in Nederland dan?

De doelstellingen van Nederland zijn om in 2020 minimaal 14% van zijn energie vanaf duurzame bronnen te laten komen. In 2013 was dit nog 4,5%. Elk land heeft zijn eigen doelstellingen gezet. Voorlopig zijn er vier landen die al voldoen aan hun doelstellingen. Dit zijn Bulgarije, Estland, Litouwen en Zweden. Nederland heeft al berekend dat ze hun doelstellingen niet gaan halen. In 2020 zouden we nog maar rond de 12% zitten. Wanneer stappen wij over naar een beter energieconcept?