Verandering van aanpak op gas/licht rekeningen

Wat kost het meest op uw energierekening? Dat is niet het stroom verbruik, maar vooral het gas verbruik. Het levert het meest op om te besparen op het verbruik van de hoeveelheid gas die uw woning verbruikt. Alleen in de wintermaanden is er al een verschil van 350 euro tussen een goed geïsoleerd huis en een slechtere. Vergelijk de prijzen van het gas en licht maar eens. Toch wordt er meer aandacht besteed door de meeste huishoudens aan zonnepanelen of andere stroom besparende maatregelen.

Nuon onderzoek

Nuon heeft een aantal statements gedaan. Een Nederlands huis verbruikt meer energie dan nodig zou zijn. Apparaten die op standby staan, stekkers in een stopcontact die geen stroom hoeven te leveren zoals een oplader van een telefoon of elektrische tandenborstel. Diverse lampen blijven ook aan staan ’s nachts omdat ze vergeten worden of geen zin om naar de schakelaar te lopen. Het verbruik zou zo met 25% terug geschroefd kunnen worden. Er wordt al meer dan 20 jaar reclame gemaakt dat we zuiniger aan moeten gaan doen, maar blijkbaar snappen we het nog niet.

Aanpak

We moeten durven te investeren in ons huis. De meeste investeringen verdienen we al terug in een aantal jaar. Daarbij wordt de woning meer waard en kan er een beter energielabel aan het huis gehangen worden als de isolatie op peil is. Toch vinden de meeste het te duur om aan te pakken. Zij draaien dan liever een spaarlamp in een lamp die wat langer aanstaat. Dit helpt, maar zie je niet snel terug in de energierekening. De verwarming lager zetten echter beter!

Belonen net als een kind

Er moet een andere benadering komen om deze bewustwording te creëren. Alleen zeggen wat er moet veranderen is niet genoeg. De mens heeft twee beweegredenen. Angst en beloning. Willen we dat er actie ondernomen wordt door de burger, moet er een grotere beloning komen dan een ongrijpbaar iets als: lagere energierekening. Misschien moeten we de betaling anders doen. Nu betaald iedereen elke maand hetzelfde voorschot bedrag en wordt er aan het einde van het jaar afgerekend. Maar misschien helpt het om de huiseigenaar bewust te maken van het verschil tussen zomer en winter wanneer hij in de zomer 4x minder betaald dan in de wintermaanden.